Saç Ekimi

Saç Ekimi

Saç Ekimi

Birçok erkeğin son zamanlarda şikâyet ettiği en büyük sorun saç dökülmesi. Saçlarındaki dökülmeden şikayet eden kişiler en etkili çözüm olarak saç ekimini tercih ediyor.

Saç ekim nedir ne kadar sürer?

Saç nakli ,diğer adıyla saç ekimi; iki kulak arasında ve ensenin üst bölgesinde bulunan, genetik olarak dökülmeme özelliğine sahip saç köklerinin dökülen alana nakledilmesi işlemidir .Bu bölgedeki saç kökleri ,sık ,sağlıklı ve dökülmeyen saçlardan oluşur.Saç kökleri lokal anestezi altında özel punç lar yardımıyla tek tek alınarak ,dökülen alana nakledilirler. Saç ekiminde, eğitimli sağlık personeli ortalama 4-6 saat süren bir operasyon da doğala en yakın sonuç için çalışırlar.

Saç ekim yöntemleri nelerdir?

Saç nakli yöntemleri FUT ve FUE olmak üzere ikiye ayrılır.

FUT (Foliküler Unite Transplantasyonu) ile Saç Ekim Yöntemi

Ense bölgesindeki saçlı alandan , saçın sıklığına, bölgenin esnekliğine, ekilecek alanın açıklığına göre formülize edilip hesaplanarak, şerit halinde saçlı deri grefti çıkarılması işlemidir. Verici ve alıcı alana lokal anestezi yapılır. Saçlı deri grefti alınan bölge, bakıldığında kolayca anlaşılamayacak şekilde estetik dikişle kapatılır. (Kullanılan özel dikişler vücut tarafından emilir, alınmasına gerek yoktur). Şerit halinde alınan saçlı derden , saçsız dokular çıkartılıp 2'li, 3'lü bazen de 4 ve 5'li gruplara (greft) ayrılarak ekime hazırlanır. Greftler, lateral slit adı verilen en son teknikle açılan, çizikler halinde görülen kanallara mikro pensetlerle yerleştirilir. Açılan ince kanallar, dokunun en az düzeyde zarar görmesi için idealdir, böylece çevre saçlar da zarar görmez, sıklaştırma yapılması gereken alanlara olanak sağlar. Bu yöntem daha sık ekim olanağı, hızlı büyüme ve doğala en yakın kozmetik sonucun elde edilmesine sebep olur.

FUE (Foliküler Ünite Extraksiyonu) ile Saç Ekim Yöntemi

Saç köklerinin, hiçbir şekilde kesik izi olmadan ve dikişe gerek olmadan , özel micro cerrahi aletlerle, uzman doktor tarafından, tek tek saçlı deriden alınması işlemidir.Foliküler üniteler özel olarak yapılan steril punclar yardımı ile tek tek çıkarılır.Ekimlerimizde sıklıkla FUE motoru adı verilen bir motor kullanıyoruz ve bu motor yardımı ile daha kısa sürede yüksek sayılarda kök alabiliyoruz. Foliküler üniteleri ,(greftler), kafa derisinin arka ve yan bölümlerinden çıkarılır ve istenen bölgeye yerleştirilir. Verici ve alıcı alana lokal anestezi yapılır. Hasta işlem sırasında hiç ağrı duymaz. Saçlı alanda yeterince sıklık yok ise; ekim için göğüs, sırt, karın kılları da transplantasyon da kullanılabilir. Alınan bu kıllar zaman içinde transplante edildiği bölgeye ait kıl özelliklerine uyum sağlayıp, aynı yapıya sahip olarak yaşamını sürdürür. FUE tekniğinde bir seansta yaklaşık 2000-30000 foliküler ünite nakledilebilir. Daha yoğun ekim gerektiğinde seanslar artmaktadır.

Fue Saç ekim tekniğinin kullanılması gereken durumlar;

• Yeterli verici alan bulunmadığında
• Saçlarını ileride çok kısa boyda kullanmak isteyenlerde(iz olmasını istemeyenlerde)
• Az miktarda saç ekimi gerektiren durumlarda (Saçlanması istenen alan azlığı, yara izi gibi lokalize alanlar)
• Cilt elastikiyeti çok az olan, FUT tekniği ile şerit alınmasına izin vermeyen kafa derilerinde.

Ancak bu durumlar dışında da artık Fue bizim için ilk tercih haline gelmiştir.Bunun nedenlerini şöyle sıralayabiliriz:

*İyileşme süresinin çok kısa olması

*hiç iz bırakmaması

*daha fazla saç kökü ekimine izin vermesi son yıllarda Folliküler Unit Extraktion(FUE) yöntemini ön planda uygulanır hale getirmiştir. Ayrıca bu yöntemle;uygun olduğu takdirde göğüs ve kol bölgesinden de saçlı deriye nakil yapılabilir.

Saç ekimi uygulaması kimlere yapılır?

Saç ekimi, erkek tipi saç dökülmesi olan tüm hastalara uygulanabilir. Erkek tipi saç dökülmesi genetik olarak buna yatkın bireylerde erkeklik hormonunun etkisi ile gelişir. Bu bireylerde ,genetik olarak saç telini yaşam ömrü kısalmıştır.Dökülen saçların yerine çıkan saçlar kısa sürelerde evresini tamamlayarak tekrar dökülür, böylece bir gün kök hücre yeni saç teli üretemez ve işlevini yitirir bu durum kalıcı kelliğe neden olur.Ancak aynı durumdan ense bölgesindeki saç kökleri etkilenmez ve dökülmeye duyarsızdırlar.Enseden alınan kalıcı dökülme yaşanmayan saç kökleri , dökülen alanlara nakledilerek saçlı bir görünüm elde edilir.

Saç ekimi için belirli bir yaş sınırlaması var mıdır?

İşlem için yaştan çok dökülmenin şekli belirleyicidir. Çıplak gözle bakıldığında deri görülür hale geldiyse o bölgedeki saç yoğunluğu normal yoğunluğun yüzde 50’sinin altına düşmüş demektir. Bu durumda hastaya uygulanacak en etkili tedavi, saç ekimiyle olabilir. Ekim işleminde yaşın belirleyici olduğu en önemli faktör, saç dökülmesinin bitip bitmemiş olmasıdır. Erkek tipi saç dökülmesi, hayat boyu süren bir olay olabilmekle beraber çok büyük oranda , 39-40 yaşından sonra dökülme hızı yavaşlar hatta durur. Dolayısıyla bu yaşların altındaki hastalarda ekim yapıldığında saç dökülmesinin devam edebileceği ve hastanın daha sonra 2’inci veya 3’üncü seanslara ihtiyaç duyabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

Saç ekimi ne kadar sürer?

Saç ekimi 3 ila 5 saat kadar sürer. İşlem sonrası eğer kişi iş ve sosyal çevresinde bu işlemin bilinmesini istemiyorsa yaklaşık 15 günlük bir zamana ihtiyaç vardır. Eğer bu tür bir endişesi yoksa 2 gün içinde günlük hayatına dönebilir.

Hasta ne kadar zamanda yeni saçlarına kavuşur?

Operasyon sonrasında ekim alanında kırmızı kabuklanmalar görülür. Hasta ekim sonrasında 3,günden başlayarak 10 gün boyunca günde bir kez başını yıkayarak bu kabuklanmayı önler. 7-10 gün içinde kabuklar tamamen dökülür ve ekim alanı iyileşir. Bu kabuklarla beraber ekim yapılan saçlar da dökülür. Böylece 15 gün ila 1 ay içinde hasta ekim öncesi görünümüne döner. Daha sonra 3 ay kadar görünümünde bir değişiklik olmaz. Yeni saçlar 3 ay sonra yavaş yavaş çıkmaya başlar. Hastada değişim en çok 5 ve 6’ncı aylarda görülür. Daha sonraki dönemde her ay yüzde 10’luk bir artış olur ve ekilen saçların yüzde 90’ı ekim sonrası 9’uncu ayda ortaya çıkar. Kalan yüzde 10’u da 1 yıla kadar çıkmaya devam eder. Tüm ekimin sonucu 1 yılda alınmış olur.

Saç ekiminin hasta sağlığı açısından herhangi bir dezavantajı var mıdır?

Bu işlem tamamen lokal anestezi altında yapılan son derece risksiz bir işlemdir. İşlem sonrası dönemde de sağlığı etkileyecek hiçbir yan etki bugüne kadar ortaya çıkmamıştır.

Bu konudaki en önemli yan etki işlemin sonucunun estetik olmamasıdır. Bu durum için ön görüşme sırasında verilen bilgilerin dürüstlüğü ve ekim sırasında ekibin eğitimi ve tecrübesi çok önemlidir .Ayrıca saç ekimi , lokal anastezi ile yapılan bir operasyondur ve mutlaka özel saç ekimi odalarında ,steril şartlarda yapılmalıdır.Hastanemizde saç ekimini , özel olarak yapılan saç ekimi operasyon odalarında ,doktor ve hemşireden oluşan sağlık personeli ile steril şartlarda gerçekleştiriyoruz.

Saç ekimi birden fazla uygulanabilecek bir işlem midir?

Saç ekimi, ekim yapılan alanın büyüklüğüne ve hastanın saç dökülmesinin devam edip etmemesine göre birden çok seansı gerektirebilir.

Saç ekimi sonrası iyileşme süreci nasıldır?

FUE YÖNTEMİ sonrasında iyileşme süreci oldukça kısadır.Hastamızı ekim bittikden sonra taburcu ederiz.Ertesi gün pansuman için kontrole çağırırız.ekim sonrası 3, gün yıkama başlar.10 gün boyunca saçlı deri günde bir kere olmak üzere yıkanır.10-14 gün içinde yaralar ve kabuklanma tamamen iyileşir.

Kadınlara da saç ekimi yapılır mı?

Kadınlarda erkeklerde çok sık gördüğümüz Androjenik Alopesi çok nadir karşımıza çıkar.Ancak bu durumlarda saç ekimi kadınlarda da uygulayabileceğimiz tek seçenektir.işlem ve sonrasındaki iyileşme süreci aynıdır. Farklılık göstermez.

Saç ekim merkezini seçerken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Saç ekimi herşeyden önce ruhsatlı klinikler de uygulanabilen bir operasyondur. Saç ekimi için mutlaka yetkili bir kurum seçilmeli ve ekibin bu merkeze yada kuruma ait olup olmadığı önemsenmelidir. Ekim , saç ekimi için hazırlanan özel almeliyathaneler de yapılır. Kullanılan aletlerin ,penset ve punch ların uygun koşullarda steril edilmesi enfeksiyon riski açısından çok önemlidir. Son olarak ekip mutlaka eğitimli sağlık personeli ve doktordan oluşmalıdır.